Nieuw azc Ter Apel

BAM realiseert nieuw azc Ter Apel

 
 

BAM heeft van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) opdracht verworven voor de herontwikkeling en het meerjarig beheer en onderhoud van het asielzoekerscentrum in Ter Apel.

Met de ontwerp-, bouw- en beheeropdracht is een bedrag gemoeid van circa 75 miljoen euro. De werkzaamheden starten in het voorjaar van 2015. Door toepassing van systeembouw en snelle bouwmethoden zal de gefaseerde bouw circa twee jaar duren. De onderhoudsperiode gaat in zodra het project in december 2016 wordt afgerond.

Inrichting

De opdracht omvat de inrichting van een nieuw terrein met een oppervlakte van twaalf hectare waarop
258 wooneenheden worden gebouwd, waarvan zestien wooneenheden voor mindervaliden. Het geheel zal tweeduizend opvangplaatsen bieden.

Dienstgebouwen

Tevens worden diverse dienstengebouwen gerealiseerd, waaronder was- en droogruimten, uitgiftegebouwen voor onder meer voedingsmiddelen en benodigdheden voor (persoonlijke) hygiëne, een school met gymzaal, twee kantoorgebouwen, recreatiegebouwen en een gezondheidscentrum.

Infrastructuur

Ook de aanleg van alle ondergrondse en bovengrondse infrastructuur met wegen en sportvoorzieningen maakt deel uit van de opdracht. De woongebouwen en dienstengebouwen worden voorzien van pv-panelen, waarbij in basis een energieneutrale locatie ontstaat.

Uitvoering

De uitvoering van het project is in handen van BAM Utiliteitsbouw, BAM Woningbouw, BAM Techniek (vanaf 1 januari gebundeld in BAM Bouw en vastgoed), BAM Wegen en BAM Infratechniek (vanaf 1 januari verenigd in BAM Infra). Betrokken adviseurs zijn De Zwarte Hond Architecten, Wassenaar Ingenieurs, Grontmij en DGMR. Alle betrokken BAM-bedrijven zijn gevestigd in de regio noord. Tevens zullen meerdere regionale bedrijven worden betrokken bij de uitvoering van dit project.

 

Eerste paal nieuwbouw COA Ter Apel

 
 

Wethouders Wietze Potze en Giny Luth van de gemeente Vlagtwedde en voorzitter van het bestuur Gerard Bakker van het COA hebben woensdag 29 april de eerste paal van de nieuwbouw van de opvanglocaties voor asielzoekers in Ter Apel geslagen.

Met deze handeling is de uitvoering van de herontwikkeling van de COA-opvanglocaties na een aanloop van vijf jaar formeel gestart. In 2010 presenteerde het COA voor het eerst het masterplan, met daarin het voornemen voor een totale sloop en nieuwbouw van de opvanglocaties in Ter Apel. Het masterplan werd onderdeel van de hernieuwde bestuursovereenkomst die in mei 2010 tussen de gemeente Vlagtwedde en het COA is gesloten.

Opdracht

In 2012 heeft het COA een strook grond aan de zuidzijde van het huidige terrein aangekocht en besloten om een gedeelte van dit terrein in het masterplan op te nemen.
November 2014 werd bekend dat BAM de opdracht had verworven voor de herontwikkeling en het meerjarig beheer en onderhoud van de totale opvanglocatie in Ter Apel.

Realisatie

Na realisatie van het masterplan zal de opvanglocatie in Ter Apel bestaan uit 256 woningen, verdeeld over acht buurten en geschikt voor de verschillende opvangvormen van het COA. In deze woningen kan het COA maximaal 2.000 asielzoekers huisvesten. Tevens komen er verschillende kantoren, gebouwen met onder andere lesruimtes en een basisschool met sportzaal.

Volgens planning zal de totale nieuwbouw gereed zijn in september 2016.

Log In